Στην καθημερινή μας ζωή άπειρες φορές έχουμε ακούσει την φράση «τα ετερώνυμα έλκονται», όπου οι δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες χτυπιούνται από τον κεραυνοβόλο έρωτα, δυο αντίθετες ψυχές ενώνονται συμπληρώνοντας η μία την άλλη, κτλ.  Υπάρχει όμως και μια εντελώς αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή «τα ομώνυμα έλκονται». Τόσο αντιφατικές γνώμες, ποιά όμως είναι η σωστή;

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι και οι δύο θεωρίες έχουν μια μεγάλη δόση αλήθειας. Ενώ η ίδια η αλήθεια είναι περισσότερο πολύπλοκη από ότι φανταζόμαστε και δεν μπορεί να οριστεί με μία μόνο λέξη ή φράση.

Ας ξεκινήσουμε από την πιο γνωστή σε μας υπόθεση, ότι δηλαδή τα ετερώνυμα έλκονται. Τα ετερώνυμα θεωρούνται δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, με τελείως διαφορετικές απόψεις, γνώμες, ιδεολογίες, κτλ. Δύο προσωπικότητες που οι ανάγκες τους, ο τρόπος ζωής και τα  πιστεύω τους συγκρούονται. Το διαφορετικό μας έλκει, καθώς είναι περίεργο, διαφορετικό, άγνωστο και κινεί το ενδιαφέρον μας. Μας προκαλεί στο να θέλουμε να το δοκιμάσουμε, γιατί η περιέργεια είναι τόσο ισχυρή που δεν υπακούει τη λογική, αλλά ούτε και την «διαίσθηση». Πράγματι ισχύει η πεποίθηση ότι δύο διαφορετικά άτομα μπορούν να έλκονται και η ελκτική δύναμή τους έχει τεράστια ισχύ. Ερωτεύονται κεραυνοβόλα, τσακώνονται έντονα. Στην ουσία τα συναισθήματα έχουν έντονο θετικό αλλά και έντονο αρνητικό χαρακτήρα με απότομες εναλλαγές (π.χ. μπορούν να περάσουν από την ευφορία στην μελαγχολία και αντίστροφα μέσα σε ελάχιστα λεπτά). Όμως αυτού του είδους σχέση δεν κρατάει πολύ και συνήθως καταλήγει σε έναν πολύ αιφνίδιο και έντονο τσακωμό που καταλήγει σε χωρισμό.

Αντίθετα, στα ομώνυμα άτομα τα πράγματα έχουν διαφορετική πορεία. Οι ιδιοσυγκρασίες τους  έχουν κοινά χαρακτηριστικά, μοιάζουν ως προς τις απόψεις, τις συμπεριφορές και τις πεποιθήσεις τους. Ο ένας αποτελεί τον καθρέπτη για τον άλλον μέσα στον οποίο ο άλλος βλέπει τον εαυτό του. Η σχέση αυτή δεν εξελίσσεται τόσο ραγδαία όπως στην περίπτωση των ετερωνύμων, αλλά περνάει ομαλά, βήμα-βήμα, από όλα τα στάδια μιας ολοκληρωμένης σχέσης. Τα άτομα ερωτεύονται, αγαπιούνται και τσακώνονται, όμως όλα χωρίς να παίρνουν ακραία μορφή όπως στην προηγούμενη περίπτωση. Η σχέση είναι σχετικά ήπια, υπάρχει δεσμός, εμπιστοσύνη και εγκυρότητα στις συναλλαγές του ζευγαριού, με αποτέλεσμα να διαρκεί περισσότερο.

Γιατί όμως οι ομώνυμες σχέσεις έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιο σταθερές; Η απάντηση  κρύβεται στην ίδια τη φύση των ανθρώπων, οι οποίοι προτιμούν το όμοιο, καθώς επιλέγουν κάτι το οποίο τους είναι γνώριμο, προβλέψιμο και διαθέσιμο. Από το όμοιο ξέρουμε τι να περιμένουμε, τι να προσδοκούμε, πώς να συμπεριφερόμαστε, γιατί μας μοιάζει, αναμένεται γνώριμη αντίδραση, καθώς τα ομώνυμα μοιάζουν στον τρόπο σκέψης. Έτσι, οι φόβοι και οι ανασφάλειες δεν παίρνουν ακραία μορφή (π.χ. ο φόβος της εγκατάλειψης ή της προδοσίας), με αποτέλεσμα να υπάρχει σχετική ηρεμία, εξοικονόμηση των συναισθηματικών αποθεμάτων και ομαλή πορεία.

Καμιά φορά το άγνωστο δεν το εμπιστευόμαστε, το φοβόμαστε, είμαστε καχύποπτοι και το αποφεύγουμε. Ακόμα και αν συνάψουμε κάποια μορφή σχέσης με έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, συνήθως λόγω κάποιων αναγκών της προσωπικότητας, παρατηρείται ότι αρχίζουν σχετικά άμεσα να προκύπτουν προβλήματα επικοινωνίας. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε την τάση να προσπαθούμε να επιβάλλουμε στον άλλον τον τρόπο σκέψης και της συμπεριφοράς μας, ενώ η σύγκρουση σε αυτή την περίπτωση παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, με αποτέλεσμα η συνύπαρξη να είναι κουραστική, αφόρητη και ψυχοφθόρα και για τους δύο.

Επομένως, μια σχέση ετερώνυμων χαρακτήρων μπορεί να υπάρξει, αλλά θα ακολουθούν συνεχώς συγκρούσεις οι οποίες τις περισσότερες φορές οδηγούν στον χωρισμό. Οι ομώνυμοι χαρακτήρες έχουν πιο ομαλή πορεία και μεγαλύτερη διάρκεια στην σχέση τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι βρίσκουμε όμοιους σε μας, αλλά και συμπληρωματικούς ταυτόχρονα, όπου οι ανάγκες αλληλεπικαλύπτονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ισορροπία, ολοκλήρωση και ικανοποίηση στην σχέση.

Αλεξάνδρα Κολέσνικ MSc, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Leave a Reply

Your email address will not be published.