Πόσο συχνό φαινόμενο είναι οι γονείς να θέλουν να πάρουν διαζύγιο και να μην ξέρουν πώς να το ανακοινώσουν στα παιδιά τους, χωρίς να τα πληγώσουν και χωρίς να τα στεναχωρήσουν.

Το να στεναχωριούνται τα παιδιά όταν οι γονείς τους πρόκειται να χωρίσουν είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός, ωστόσο ο σκοπός είναι να ελαττωθεί στο ελάχιστο η ανασφάλεια που μπορεί να προκληθεί από το διαζύγιο.

Για να είναι όσο το δυνατόν ανώδυνος ο χωρισμός των γονιών για τα παιδιά τους, πρώτα από όλα πρέπει να αποφασίσουν αν όντως επιθυμούν και οι δύο τον χωρισμό και εάν η απόφαση αυτή θα είναι αμετάκλητη, καθώς οι συχνές εναλλαγές στις αποφάσεις των γονιών μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερο άγχος στα παιδιά.

Εφόσον αποφασιστεί ότι το διαζύγιο θα ωφελήσει το ζεύγος και είναι η βέλτιστη λύση, πριν ανακοινωθεί η απόφαση στα παιδιά, θα πρέπει να οριστούν και από τους  γονείς οι νέοι κανόνες που θα πρέπει να τηρηθούν σταθερά και από τους δύο. Δηλαδή, με ποιόν και που θα μείνουν τα παιδιά, με τι συχνότητα θα βλέπουν τον άλλον γονέα, τι θα αλλάξει στην καθημερινότητά τους, οι νέοι ρόλοι και υποχρεώσεις που μπορούν να προκύψουν, κτλ.

Το βασικότερο στοιχείο είναι η ομοφωνία και η σταθερότητα, όπου οι αποφάσεις μετά την ανακοίνωση στα παιδιά δεν θα πρέπει να παραβιάζονται από κανέναν γονέα, καθώς το αντίθετο μπορεί να αποφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα, την έλλειψη ορίων και την ενίσχυση της αίσθησης ανασφάλειας και του άγχους.

Όμως, εφόσον τηρηθούν τα παραπάνω, είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται συζητήσεις των γονιών με τα παιδιά τους για τις ανησυχίες που τυχόν μπορούν αν προκύψουν, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τις γνωστικές τους δυνατότητες του κάθε αναπτυξιακού σταδίου. Οι συζητήσεις αυτές μπορεί να έχουν επαναληπτικό χαρακτήρα, και χρειάζονται υπομονή και κατανόηση και από τους δύο γονείς, ώστε να περάσει το μεταβατικό στάδιο των αλλαγών όσο πιο ομαλά γίνεται.

Αλεξάνδρα Κολέσνικ MSc, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Leave a Reply

Your email address will not be published.