Το διαζύγιο είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση για ένα ζευγάρι, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά στη μέση. Μπορεί να υπάρχουν εντάσεις μεταξύ των γονιών, έλλειψη συνεννόησης, ακόμα και έντονοι τσακωμοί, γεγονότα επιζήμια για το παιδί. Οι γονείς φοβούνται ότι το διαζύγιο θα πληγώσει το παιδί τους, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που τον πληγώνει είναι η κακή επικοινωνία, εντάσεις, επιθετικότητα, απάθεια και η αδιαφορία.

Επίσης επιζήμιο είναι η μη ανακοίνωση του χωρισμού από τους γονείς, όπου μπορεί να απουσιάζει ο ένας από τους γονείς και το παιδί να μην έχει την επίγνωση των πραγμάτων, καθώς δεν του έχει εξηγηθεί η κατάσταση και αυτό «βαραίνει» ακόμα περισσότερο το γεγονός.  Καμιά φορά οι γονείς πιστεύουν ή ελπίζουν ότι τα παιδιά θα το καταλάβουν μόνα τους και το πάρουν πιο «ελαφρά». Αυτό όμως δεν καθησυχάζει το παιδί, αλλά αντίθετα του δημιουργεί σύγχυση, λόγω έλλειψης εξηγήσεων.

Η απόφαση χωρισμού πρέπει να ανακοινωθεί στο παιδί με ήπιο τρόπο, με αποτέλεσμα να γίνει κατανοητό (ανάλογα την ηλικία χρησιμοποιείται αντίστοιχο λεξιλόγιο), ότι οι γονείς του πια δεν θα μένουν μαζί και είναι από κοινού απόφαση. Πρέπει να διαβεβαιωθεί ότι οι γονείς θα συνεχίσουν να το αγαπούν και θα το φροντίζουν και θα παραμείνουν οι γονείς του, ακόμα και αν δεν είναι πλέον σύζυγοι. Επίσης είναι σημαντικό να συζητηθούν οι αλλαγές που θα επέλθουν στην καθημερινότητα του παιδιού και στο πρόγραμμά του, με ποιόν θα μείνει, κάθε πότε θα βλέπει τον άλλον γονέα, τι υποχρεώσει μπορεί να προκύψουν, κτλ. Ακόμα, θα πρέπει να απαλλάξουν το παιδί από ενοχές, γιατί τα παιδιά τείνουν να ενοχοποιούν τον εαυτό τους, ιδιαίτερα σε μικρή ηλικία. Τέλος, πρέπει να ενθαρρύνουν το παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του και τις απορίες που μπορεί να του προκύψουν.

Χρήζει προσοχής η συμπεριφορά που θα ακολουθηθεί και από τους δύο γονείς, πρέπει να αποφύγουν να βάλουν το παιδί στην διαδικασία επιλογής «στρατοπέδου» και «συμμαχίας», ώστε τα παιδιά να μην αναλαμβάνουν τον ρόλο του προστάτη ή φροντιστή, ούτε πρακτικά, ούτε συναισθηματικά.  Οι γονείς θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι για τα παιδιά τους αυτή την περίοδο και να ανταποκρίνονται στις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους, να τους παρέχουν υποστηρικτικό περιβάλλον και να μην τους επιβαρύνουν με τα δικές τους συναισθηματικές δυσκολίες.

Ανάλογα την ηλικία του παιδιού μπορούν να εμφανιστούν αντίστοιχες διαταραχές συμπεριφοράς, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει και οι δύο γονείς να επικοινωνούν μεταξύ τους τις παρατηρήσεις τους και να γίνεται ακόμα και από κοινού συζήτηση για τα θέματα που μπορούν να απασχολούν το παιδί, ή τουλάχιστον τα λεγόμενα των γονιών να μην αντιφάσκουν μεταξύ τους, αλλά να έχουν μια συνέχεια, αλληλουχία και συνοχή.

Σε κάθε περίπτωση το διαζύγιο είναι μια δύσκολη απόφαση και απαιτεί προσοχή, όπου ο κάθε γονιός θα πρέπει να φροντίσει τα δικά του συναισθήματα για να μην αναλαμβάνει το παιδί τον ρόλο που δεν του αναλογεί. Το παιδί είναι ακόμα πιο ευαίσθητο και ευάλωτο και χρειάζεται πολλή φροντίδα και αγάπη και από τους δύο γονείς.

Αλεξάνδρα Κολέσνικ MSc, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Leave a Reply

Your email address will not be published.