Η γλώσσα του σώματος είναι η εξωτερίκευση της συναισθηματικής κατάστασης ενός ατόμου. Κάθε κίνηση ή χειρονομία μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο κλειδί για να κατανοήσουμε τι αισθάνεται κάποιος σε μια συγκεκριμένη στιγμή.

Όταν μάθετε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος, τότε θα μπορείτε να καταλαβαίνετε την συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου την ώρα που ακούτε τα λεγόμενά του,δηλαδή την αληθινή του συναισθηματική αντίδραση σε ένα γεγονός, μια κατάσταση ή έναν άνθρωπο. Ωστόσο, θα πρέπει να αξιολογείτε τις συνθήκες κάτω από τι οποίες τα εκφράζει. Αυτό σας επιτρέπει να διακρίνετε την αλήθεια από το ψέμα.

Στις μέρες μας δίνουμε μεγάλη σημασία στον προφορικό λόγο και αγνοούμε την γλώσσα του σώματος και την επιρροή της, παρόλο που γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα μηνύματα αποκαλύπτονται μέσω μη λεκτικλης επικοινωνίας (γλώσσα του σώματος, μικροεφράσεις προσώπου).

Η «διαίσθηση»/ το «προαίσθημα»  είναι η ικανότητα κάποιου να διαβάζει την γλώσσα του σώματος και να αντιλαμβάνεται αν τα λόγια και η γλώσσα του σώματος συμβαδίζουν ή όχι μεταξύ τους.

Οι γυναίκες είναι πιο «διαισθητικές» από τους άνδρες, συχνά το ονομάζουμε «γυναικεία διαίσθηση», καθώς οι γυναίκες έχουν μια έμφυτη ικανότητα να αποκρυπτογραφούν τα μη λεκτικά μηνύματα και να διακρίνουν τις λεπτομέρειες. Σε περίπτωση συζυγικής απάτης οι γυναίκες πιο συχνά μπορούν να αντιληφθούν το γεγονός από ότι οι άνδρες.

Οι έρευνες ψυχολόγων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξαν ότι οι γυναίκες καταλαβαίνουν  την γλώσσα του σώματος καλύτερα από τους άνδρες. Πρόβαλαν ταινίες μικρού μήκους, με χαμηλωμένο ήχο, στις οποίες επικοινωνούσαν ένας άνδρας και μια γυναίκα. Στη συνέχεια ζήτησαν από τους συμμετέχοντες διαβάζοντας τις εκφράσεις στα πρόσωπα του ζευγαριού να εξηγήσουν τι συνέβαινε. Η έρευνα απέδειξε ότι οι γυναίκες ερμήνευσαν την κατάσταση με ακρίβεια στο 87% των περιπτώσεων, ενώ οι άνδρες στο 42%. Ωστόσο, οι άνδρες με καλλυτεχνικά επαγγέλματα τα κατάφεραν εξίσου καλά με τις γυναίκες, κάτι που μπορεί να οφείλεται στην χρήση των λειτουργιών του δεξιού ημησφαιρίου του εγκεφάλου.

Παρόλα αυτά όσοι δεν διαθέτουν έμφυτη ικανότητα να παρατηρούν την γλώσσα του σώματος, μπορούν να την αναπτύξουν μέσω εκπαίδευσης και παρατήρησης.

(Allan & Barbara Pease, 2004, «Το απόλυτο βιβλίο για την γλώσσα του σώματος»)

Αλεξάνδρα Κολέσνικ MSc, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Leave a Reply

Your email address will not be published.