Χωρισμός, πότε μπορείς να προχωρήσεις.
4 Φεβρουαρίου, 2024Βιασμός-κοινωνικό ή ατομικό φαινόμενο;
4 Φεβρουαρίου, 2024- Να υποστηρίζετε τους άλλους με κάθε ευκαιρία. Η υποστήριξή σας βοηθάει στην εξέλιξη του άλλου.
- Μην υποτιμάτε τον εαυτό σας, αλλά μην υποτιμάτε ούτε τους άλλους.
- Να λέτε μόνο τα καλά για τον άλλον άνθρωπο. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε κάτι καλό στον άλλον, καλύτερα να μην πείτε κάτι.
- Να παρατηρείτε τους άλλους και αυτά που κάνουν, τότε πάντα θα βρείτε να πείτε κάτι καλό για τον άλλον και αυτό που θα πείτε θα είναι ειλικρινές.
- Να δίνετε προσοχή στα θετικά χαρακτηριστικά του άλλου. Εάν ο άλλος δεν έχει εξελίξει κάποια θετικά χαρακτιριστικά, τονίστε την παρουσία τους στην συμπεριφορά του άλλου, ώστε να θέλει να τα εξελίξει ο ίδιος.
- Μην κατηγορείτε τους άλλους.
- Μην κριτικάρετε τους άλλους. Ακόμα και αν ξεκινάτε να το κάνετε αυτό, σχετίστε την κριτική με την συμπεριφορά του άλλου και όχι με τα στοιχεία του χαρακτήρα του και την ιδιοσυγκρασία του.
- Δεν χρειάζεται να δείχνετε πάντα την υπεροχή σας απέναντι στους άλλους. Εάν θέλετε να σας θέλουν για παρέα, κάντε τους άλλους να νιώθουν σημαντικοί όταν είναι κοντά σας.
- Πάντα να παραδέχεστε τα λάθη σας. Και να ζητάτε συγγνώμη όταν έχετε άδικο.
- Για να υπολογίσουν την γνώμη σας είναι καλύτερο να προτίνετε κάτι, παρά να διατάζετε αυταρχικά.
- Ο εκνευρισμός είναι η ένδειξη ότι ο άλλος έχει ανάγκη από υποστήριξη. Οπότε να είστε προσεκτικοί στο τι θα κάνετε όταν κάποιος είναι εκνευρισμένος.
- Να είστε καλοί ακροατές. Δεν χρειάζεται να μιλάτε πάντα.
- Καμιά φορά επιτρέψτε στον άλλον να νομίζει ότι εκείνος πρώτος είχε την καλή ιδέα για κάτι και όχι εσείς. Τι είναι πιο σημαντικό για σας, να έχετε δίκαιο ή να είστε ευτυχισμένοι;
- Ακόμα και όταν ο άλλος έχει άδικο, αφήστε τον να τα βγάλει από μέσα του αντί να τον διακόπτετε. Εάν δεν τα βγάλει πρώτα από μέσα του, δεν πρόκειται να σας ακούσει και να συμφωνήσει μαζί σας.
- Εάν είναι σημαντικό για σας να σταματήσετε έναν τσακωμό, κάντε ένα βήμα πίσω και ίσως μπορείτε να παραδεχτείτε ότι έχετε άδικο. Καμιά φορά είναι πιο σημανιτκό να σταματήσει η σύγκρουση, παρά να αποδείξετε ότι έχετε δίκαιο.
- Να κάνετε πιο συχνά δώρα χωρίς λόγο στον εαυτό σας και στους άλλους. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις γιορτές.
- Μάθετε να ελέγχετε τα συναισθήματά σας, ειδικά τα αρνητικά.
- Αντί να βρίσκεστε πάντα στο επίκεντο της προσοχής, μάθετε να παρατηρείτε.
- Να χαμογελάτε πιο συχνά, ακόμα και στις καταστάσεις που σας στεναχωρούν. Να χαμογελάτε με το ζόρι εάν χρειαστεί.
- Κατά την συζήτηση να προφέρετε το όνομα του συνομιλητή, αυτό θα του προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα.
- Μάθετε να συγχωρείτε, τόσο τους άλλους, όσο και τον εαυτό σας.
Αλεξάνδρα Κολέσνικ Ψυχολόγος MSc, ειδίκευση στην Κλινική Ύπνωση με Βιοθυμική Προσέγγιση και στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Κλινική Υπνοθεραπεία