
Υπηρεσίες
Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου προσφέρονται αντίστοιχες υπηρεσίες (ατομική/ομαδική συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία, θεραπεία/συμβουλευτική ζεύγους, συμβουλευτική παιδιών/εφήβων/γονέων), με σκοπό την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων και στόχων. Κατά την πρώτη συνεδρία πραγματοποιείται η διερεύνηση των αναγκών και των επιθυμιών του ατόμου και δομείται η πορεία της θεραπείας. Σε περιπτώσεις αδυναμίας της φυσικής παρουσίας λόγω απόστασης ή άλλων συνθηκών οι συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω Skype. Είναι σημαντική η κατάλληλη δόμηση της ψυχοθεραπείας για γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία.
Ατομική θεραπεία.
Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ντροπή να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία ή θεωρούν ότι μπορούν να λύσουν μόνοι τους όλα τα προβλήματά τους, χωρίς την βοήθεια του ειδικού. Και μόνο όταν φτάνουν σε αδιέξοδο απευθύνονται στους ειδικούς με φοβερό συναίσθημα ανεπάρκειας, φόβου και ανησυχίας, καθώς ανατρέπονται τα πιστεύω τους και νιώθουν ανήμποροι. Ωστόσο εν μέρει έχουν δίκαιο και εν μέρει άδικο. Πράγματι η πρώτη πεποίθηση είναι ορθή, αλλά με ελαφρώς διαφορετική διατύπωση: όλες οι λύσεις βρίσκονται μέσα μας και μόνο εμείς έχουμε όλες τις απαντήσεις σε όλα τα προβλήματά μας.
Αλλά όταν μας “χαλάει” το αυτοκίνητό μας δεν απελπιζόμαστε που δεν μπορούμε να το “φτιάξουμε”, καθώς δεν διαθέτουμε αυτές τις γνώσεις και απευθυνόμαστε στο μηχανικό αυτοκινήτου. Ή όταν αρρωσταίνουμε, τρέχουμε στον παθολόγο ή άλλο γιατρό. Έτσι λοιπόν όταν συνειδητοποιούμε ότι δυσκολευόμαστε στην καθημερινότητά μας, στις διαπροσωπικές ή επαγγελματικές σχέσεις μας, νιώθουμε ότι κάτι κάνουμε λάθος και δεν ξέρουμε τι ή ακόμα και να ξέρουμε τι ακριβώς κάνουμε λάθος, αλλά δεν ξέρουμε πως να το λύσουμε, απευθυνόμαστε στον ειδικό που θα μας οδηγήσει να βρούμε όλες τις λύσεις σε όλα μας τα προβλήματα. Ενώ η απόφαση να αλλάξει αυτή η κατάσταση, οδηγεί στην ατομική θεραπεία.
Η ατομική θεραπεία αποσκοπεί αρχικά στην ανακούφιση των δυσάρεστων συναισθημάτων και συμπτωμάτων (αρνητικά συναισθήματα, ψυχοσωματικά συμπτώματα, στρες, άγχος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, διατροφικές διαταραχές, προβλήματα σχέσεων,ψυχαναγκαστική διαταραχή, κ.α.) και έπειτα στην αλλαγή στον δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης, συναισθηματικής αντίδρασης και συμπεριφοράς, καθώς και στην επίλυση των εσωτερικών συγκρούσεων (επίλυση συγκρούσεων των αναγκών), με σκοπό την πλήρη λειτουργικότητα στην καθημερινότητα, την καλύτερη νοητική συγκέντρωση, την βελτίωση της αυτοεικόνας και της αυτοπεποίθησης του ατόμου, την εκμάθηση θέσπισης ορίων, καθώς και την βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων.
Ο κάθε άνθρωπος έχει την δυνατότητα να φέρει την ισορροπία και την ευτυχία στην ζωή του, επιλύοντας τα προβλήματα που τον ενοχλούν στην καθημερινότητά του μέσα από την ατομική του θεραπεία. Το μόνο που χρειάζεται είναι η επιθυμία και η απόφαση για δράση, από εκεί και πέρα η σωστή συνεργασία θα οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα.
Θεραπεία ζεύγους.
Κάποιες φορές μπορεί να αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη σχέση ή στον γάμο. Δυσκολίες επικοινωνίας, έλλειψη κατανόησης, συναισθηματική εξουθένωση, παραίτηση και άλλα πολλά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει το κάθε ζευγάρι. Σε περίπτωση που αισθάνονται και οι δύο ότι έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και αδυνατούν να βρουν από κοινού λύσεις στα προβλήματά τους, καταφεύγουν στην θεραπεία ζεύγους. Στην θεραπεία ζεύγους η παρουσία και των δύο είναι απαραίτητη, καθώς καταβάλλουν και οι δύο ισότιμη προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων.
Πως βοηθάει η θεραπεία σε ένα ζευγάρι; Ο κάθε άνθρωπος έχει δικά του βιώματα και εμπειρίες και τα μεταφέρει μέσα στην σχέση του, σαν να είναι η σχέση ο καθρέπτης. Και επειδή ο καθένας μαθαίνει να λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, καμιά φορά δεν συμβαδίζει ο τρόπος επικοινωνίας μας με αυτόν του ανθρώπου που έχουμε δίπλα μας, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε στο να επιλύσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν. Οπότε είναι απαραίτητο πρώτα να παρατηρηθεί και να αναλυθεί ο τρόπος λειτουργίας του καθενός, το πώς αλληλεπιδρούν στην καθημερινότητα, πως αντιδρούν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, κ.α. Έπειτα εκπαιδεύονται και οι δύο στον πιο λειτουργικό τρόπο επικοινωνίας και στον πιο αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης και επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κάθε ζεύγος. Τέλος, ανάλογα τις ανάγκες του καθενός εκπαιδεύονται μέσα στη σχέση να βάζουν σωστά τα όρια και να επικοινωνούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους με έναν αποτελεσματικό τρόπο, έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία και λειτουργικότητα στο ζευγάρι.
Ομαδική θεραπεία.
Κάποιες φορές έχουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους που έχουν ακριβώς τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα με αυτά που έχουμε εμείς. Επίσης μπορεί να θέλουμε να μάθουμε πως διαχειρίζονται και αντιμετωπίζουν οι άλλοι αντίστοιχα ζητήματα, εάν έχουν αποκτήσει καλύτερες δεξιότητες και μπορούν να μας εκπαιδεύσουν.
Σε κάθε ομάδα ορίζεται κάποιο θέμα, κανόνες και διάρκεια. Τα μέλη της ομάδας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, μοιράζονται τις εμπειρίες τους και τους τρόπους διαχείρισης των προβλημάτων που τους απασχολούν. Οι διαφορετικές δυναμικές των μελών παρέχουν φοβερές δυνατότητες εξέλιξης στα μέλη της ομάδας. Έτσι μέσα από την διαδικασία αλληλεπίδρασης και αλληλοβοήθειας τα μέλη παρατηρούν τους τρόπους λειτουργίας τους και εκπαιδεύονται στις νέες δεξιότητες και στους πιο λειτουργικούς τρόπους αντίδρασης.
Επίσης τα μέλη μαθαίνουν να βάζουν όρια, να διαχειρίζονται το άγχος τους, τα συναισθήματά τους και τον θυμό τους, να αποκτούν καλύτερους τρόπους επικοινωνίας, κ.α.
Συμβουλευτική παιδιών/εφήβων.
Κάθε παιδί μέσα από την εξέλιξη και την ωρίμανσή του περνάει από διάφορα αναπτυξιακά στάδια (βιολογικά και ψυχολογικά). Ορισμένες φορές το πέρασμα από το ένα στάδιο στο άλλο μπορεί να δημιουργεί δυσκολίες, καθώς το παιδί δεν διαθέτει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του ενήλικα και δεν μπορεί πάντα να επεξεργαστεί τα βιώματά του με ανώδυνο τρόπο.
Τις ενδείξεις κάποιας συναισθηματικής δυσαρμονίας αποτελούν τα δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνει ένα παιδί, οι μη λειτουργικές συμπεριφορές στο σπίτι ή στο σχολείο, ακόμα και οι μαθησιακές δυσκολίες. Με κατάλληλη καθοδήγηση οι ανησυχίες, το στρες, τα άγχη, οι φοβίες και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα μπορούν να επεξεργαστούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού και ισορροπημένη συμπεριφορά.
Η εφηβεία επίσης, είναι ένα σημαντικό στάδιο της ζωής του ανθρώπου καθώς αποτελεί πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Προσαυξάνονται οι νέοι ρόλοι και νέες υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να τις αφομοιώσει τόσο ο/η έφηβος/η, όσο και οι γονείς του/της. Μέσα από την συμβουλευτική ο/η έφηβος/η ανακαλύπτει τον εαυτό του/της και μαθαίνει να διαχειρίζεται τους νέους ρόλους και νέες εμπειρίες.
Συμβουλευτική γονέων.
Κανένας γονέας δεν γεννήθηκε με τον οδηγό “Πώς να γίνω σωστός γονέας” και δεν υπάρχουν οι “Οδηγίες χρήσης για το παιδί”. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει μοναδικές εμπειρίες και χαρακτήρα, ενώ ο κάθε γονέας εκτός από το ότι είναι γονέας έχει και άλλους ρόλους.
Τα παιδιά περνούν από διάφορα αναπτυξιακά στάδια και οι γονείς μπορεί να μην γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε σταδίου, με αποτέλεσμα δυσκολεύονται στην αντιμετώπιση της συμπεριφοράς των παιδιών τους, στην οριοθέτησή τους και στην επικοινωνία.
Μέσω της συμβουλευτικής ο γονιός καθοδηγείται και εκπαιδεύεται στο να επικοινωνεί λειτουργικά με το παιδί του, να διαχειρίζεται τόσο τα συναισθήματα του παιδιού του, όσο και τα συναισθήματα του ίδιου, να βάζει όρια και να διαχειρίζεται τα καθημερινά προβλήματα που αφορούν την ανατροφή και την διαπαιδαγώγηση του παιδιού του.
Επαγγελματικός προσανατολισμός.
Ορισμένες φορές ένα παιδί ή ακόμα και ένας ενήλικας μπορεί να βρεθεί στο επαγγελματικό σταυροδρόμι. Μπορεί να υπάρξει δίλημμα ως προς τις αποφάσεις του: ποια κατεύθυνση να ακολουθήσει, ποιο επάγγελμα να διαλέξει, τι να σπουδάσει, τι υπάρχει στην αγορά εργασίας, πως να ενταχθεί στην αγορά και εργασία που επιθυμεί, πως να αντεπεξέλθει στις πιέσεις της κοινωνίας και στον ανταγωνισμό που επικρατεί, τι να υπολογίσει σχετικά με το μέλλον, κτλ.
Ο ανταγωνισμός, οι πιέσεις της κοινωνίας, το αβέβαιο μέλλον, η κρίση, η απόφαση σε ποιο μέρος να μείνει και άλλες πολλές ανησυχίες μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με τις πραγματικές επιθυμίες του ατόμου. Τα άγχη και η δυσκολία απόφασης μπορεί ακόμα και να παρεμποδίζει κάποιον στο να ανακαλύψει τις πραγματικές του επιθυμίες, τις ικανότητες και τις δυνατότητές του. Μέσα από τον επαγγελματικό προσανατολισμό μπορούμε να εξετάσουμε όλους τους παράγοντες και να έχουμε καλύτερη εικόνα των πραγμάτων.
Συνεδρίες μέσω Skype.
Καθώς οι συνθήκες της ζωής μας σήμερα είναι διαφορετικές σε σχέση με αυτές του παρελθόντος, πρέπει να προσαρμοζόμαστε αντίστοιχα για να είμαστε λειτουργικοί. Σήμερα οι ρυθμοί της ζωής είναι πιο γρήγοροι, ενώ μπορεί να μην διαθέτουμε χρόνο ή οικονομική δυνατότητα για να καλύπτουμε αποστάσεις.
Σε περιπτώσεις αδυναμίας της φυσικής παρουσίας λόγω απόστασης ή για άλλους σοβαρούς λόγους, υπάρχει δυνατότητα για συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία εξ’αποστάσεως, μέσω του το Skype.
Αλεξάνδρα Κολέσνικ Ψυχολόγος MSc, ειδίκευση στην Κλινική Ύπνωση με Βιοθυμική Προσέγγιση και στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Κλινική Υπνοθεραπεία