Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ντροπή να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία ή θεωρούν ότι μπορούν να λύσουν μόνοι τους όλα τα προβλήματά τους, χωρίς την βοήθεια του ειδικού. Και μόνο όταν φτάνουν σε αδιέξοδο απευθύνονται στους ειδικούς με φοβερό συναίσθημα ανεπάρκειας, φόβου και ανησυχίας, καθώς ανατρέπονται τα πιστεύω τους και νιώθουν ανήμποροι. Ωστόσο εν μέρει έχουν δίκαιο και εν μέρει άδικο. Πράγματι η πρώτη πεποίθηση είναι ορθή, αλλά με ελαφρώς διαφορετική διατύπωση: όλες οι λύσεις βρίσκονται μέσα μας και μόνο εμείς έχουμε όλες τις απαντήσεις σε όλα τα προβλήματά μας.

Αλλά όταν μας “χαλάει” το αυτοκίνητό μας δεν απελπιζόμαστε που δεν μπορούμε να το “φτιάξουμε”, καθώς δεν διαθέτουμε αυτές τις γνώσεις και απευθυνόμαστε στο μηχανικό αυτοκινήτου. Ή όταν αρρωσταίνουμε, τρέχουμε στον παθολόγο ή άλλο γιατρό. Έτσι λοιπόν όταν συνειδητοποιούμε ότι δυσκολευόμαστε στην καθημερινότητά μας, στις διαπροσωπικές ή επαγγελματικές σχέσεις μας, νιώθουμε ότι κάτι κάνουμε λάθος και δεν ξέρουμε τι ή ακόμα και να ξέρουμε τι ακριβώς κάνουμε λάθος, αλλά δεν ξέρουμε πως να το λύσουμε, απευθυνόμαστε στον ειδικό που θα μας οδηγήσει να βρούμε όλες τις λύσεις σε όλα μας τα προβλήματα. Ενώ η απόφαση να αλλάξει αυτή η κατάσταση, οδηγεί στην ατομική θεραπεία.

Η ατομική θεραπεία αποσκοπεί αρχικά στην ανακούφιση των δυσάρεστων συναισθημάτων και συμπτωμάτων (αρνητικά συναισθήματα, ψυχοσωματικά συμπτώματα, στρες, άγχος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, διατροφικές διαταραχές, προβλήματα σχέσεων,ψυχαναγκαστική διαταραχή, κ.α.) και έπειτα στην αλλαγή στον δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης, συναισθηματικής αντίδρασης και συμπεριφοράς, καθώς και στην επίλυση των εσωτερικών συγκρούσεων (επίλυση συγκρούσεων των αναγκών), με σκοπό την πλήρη λειτουργικότητα στην καθημερινότητα, την καλύτερη νοητική συγκέντρωση, την βελτίωση της αυτοεικόνας και της αυτοπεποίθησης του ατόμου, την εκμάθηση θέσπισης ορίων, καθώς και την βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων.

Ο κάθε άνθρωπος έχει την δυνατότητα να φέρει την ισορροπία και την ευτυχία στην ζωή του, επιλύοντας τα προβλήματα που τον ενοχλούν στην καθημερινότητά του μέσα από την ατομική του θεραπεία. Το μόνο που χρειάζεται είναι η επιθυμία και η απόφαση για δράση, από εκεί και πέρα η σωστή συνεργασία θα οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αλεξάνδρα Κολέσνικ MSc, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια