Κάθε παιδί μέσα από την εξέλιξη και την ωρίμανσή του περνάει από διάφορα αναπτυξιακά στάδια (βιολογικά και ψυχολογικά). Ορισμένες φορές το πέρασμα από το ένα στάδιο στο άλλο μπορεί να δημιουργεί δυσκολίες, καθώς το παιδί δεν διαθέτει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του ενήλικα και δεν μπορεί πάντα να επεξεργαστεί τα βιώματά του με ανώδυνο τρόπο.

Τις ενδείξεις κάποιας συναισθηματικής δυσαρμονίας αποτελούν τα δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνει ένα παιδί, οι μη λειτουργικές συμπεριφορές στο σπίτι ή στο σχολείο, ακόμα και οι μαθησιακές δυσκολίες. Με κατάλληλη καθοδήγηση οι ανησυχίες, το στρες, τα άγχη, οι φοβίες και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα μπορούν να επεξεργαστούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού και ισορροπημένη συμπεριφορά.

Η εφηβεία επίσης, είναι ένα σημαντικό στάδιο της ζωής του ανθρώπου καθώς αποτελεί πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Προσαυξάνονται οι νέοι ρόλοι και νέες υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να τις αφομοιώσει τόσο ο/η έφηβος/η, όσο και οι γονείς του/της. Μέσα από την συμβουλευτική  ο/η έφηβος/η ανακαλύπτει τον εαυτό του/της και μαθαίνει να διαχειρίζεται τους νέους ρόλους και νέες εμπειρίες.

Αλεξάνδρα Κολέσνικ MSc, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια